AI Visual deep diving: Как да работим с Midjourney

Безплатен уебинар и платен тридневен курс с помощта на Karadime Studio

На теория AI и Midjourney могат да помогнат много във всекидневието ни. И вече го прави за компании от най-различни сфери – медии, IT, маркетинг, издателства и т.н.

Но на практика трябва първо да разберем как да работим с него. Точно затова отново организираме тридневен платен курс за работа с Midjourney. Партньори в начинанието ни пак са талантливите Яна и Венци от Karadime Studio. Те ще те запознаят с тънкостите на програмата и ще ти покажат кои са най-добрите практики в използването ѝ. Не пропускай да си сред първите, които ще се запишат. Можеш да го направиш тук: praktika@thesmarts.eu.

А ако все още се чудиш дали обучението е за теб, включи се в безплатния ни уебинар на 29 март от 18:00 ч. на този линк.

На него Яна и Венци ще разкажат повече за опита си от първия Praktika курс през септември миналата година, както и от уъркшоп със студенти от НБУ, проведен през януари 2024 г. Ще споделят последни новини за развитието на различните инструменти за създаване на изображения и видео и ще представят накратко програмата за платеното обучение през април.

Всеки ще може да зададе въпросите си към тях и във втората част на уебинара Яна и Венци ще отговарят на всички. Така че ако не си сигурен дали ще ти бъде полезно, ще можеш да питаш всичко, което искаш да разбереш. Ето и какви ще бъдат темите на уебинара:

Първа част – 60 минути:

Теми:

1.            Впечатления от преминалия през септември курс в рамките на Praktika.

Очакванията на участниците и реакциите след края на курса. Положителни или отрицателни? Как хората от различни области на рекламата: дизайнери, илюстратори, фотографи, маркетинг и др. възприемат работата с Midjourney.

2.            Впечатления от преминалия уъркшоп в Нов Български Университет през януари тази година.

Творческа работа със студенти от специалност “Керамика” след проведен кратък образователен курс. Първоначални реакции и реакции след резултатите.

3.            Какво се промени от тогава?

Развитие на генеративните инструменти. – нововъведения и подобрения.

Нови версии на Midjourney.

Поява на нови усъвършенствани специализирани инструменти.

Развитие на ползването. Добри и лоши практики. Отговорности на автора.

4.            Анонс: Какво да очакваме в новото издание (семинар) на Praktika?

Как да използваме Midjourney по-ефективно.

Ще преминем през обучителен курс – основни параметри и команди.

Последни версии.

Преглед на примери с различни техники на генериране, направени от нас и от различни автори в световен мащаб. Практика и работа с участниците.

Втора част 60 минути:

Въпроси и отговори.

Скоро тук ще публикуваме и пълната програма на обучението.

А ето и пълната програма на обучението, което ще се проведе между 17 и 19 април:

Програма:

Ден 1 (4 часа)

– Познаваш ли Midjourney и други генератори на изображения? Кратка дискусия и споделяне на впечатления и опит.
– Въведение в работата на визуалните генератори. „Краде“ ли Midjourney изображения и стилове и какъв е процесът на възпроизвеждане на образи? Какво е латентно пространство?
– Сравнение на човешките реакции след появата на революционноo нововъведение – преди и сега. Как променя всекидневието ни изкуствения интелект? 

Почивка 

– Първи стъпки в Midjourney. Основни настройки и регистрация.
– Юридически въпроси. Правата върху изображенията, генерирани с изкуствен интелект.
– Възможности и визуални стилове на версии от 3 до 6. Коя е най-подходящата за теб и твоята работа?

 Ден 2 (4 часа)
– Анатомия на промптовете.
– Общи настройки, бутони и команди.
– Команди и параметри. Примери с версии Niji 5, 5.2 и 6.
– Формати и разглеждане на примери с различно качество на изображенията. „Inpainting“ и „Zoom Out“ за допълнителни детайли.
– Палитри, видове композиция и кадриране.
– Епохи, артисти и различни стилове. Ключови думи „core“ и забрани.
– Видове команди за вариации – силна и фина вариация. Параметри на изображенията.
– Параметри за намаляване на случайността на алгоритъма и създаване на по-точно копие на първоначално генерираното изображение.

Почивка 

– Примери и трикове за генериранe на изображения в различни области на работа – фотография, архитектура, анимация, реклама, графичен и уеб дизайн.
– Примери за промптове от различни автори. Как работят, ако ги използваме. AI халюцинации.

 Ден 3 (4 часа)
– Практическа работа с Midjourney.
– Работа с архива на програмата.
– Довършителна работа с Adobe CC.

Кои са Яна и Венци

Яна Карадимова

Художник с 20-годишен опит в графичния и уеб дизайн. Изучава графика и декоративна пластика, след което завършва магистратура – “Графично и пространствено проектиране” към Нов Български университет – София. Преминава обучение в гр. Лозана – Швейцария. Като дизайнер в Графично студио към Българска Народна Банка, участва в разработването на множество гилош системи, графични мрежи за ценни книжа, дипломи и документи с висока сигурност.

През годините е работила в различни сектори, предлагайки решения за брандинг, дизайн на периодични печатни издания, уеб дизайн и потребителски интерфейси (UI).

От 2022 г. е насочила фокуса си към визуалното генериране с Midjourney, като активно споделя своя опит чрез уъркшопи и семинари.

Венцислав Вълев

Роден през 1979 г. в град София. Мултидисциплинарен дизайнер с 20+ години опит в графичния и уеб дизайн. Завършил ПГИИ Проф. Николай Райнов – София с профил – графика, плакат и текстил. Продължава образованието си в специалностите “Визуални изкуства и комуникация” в Нов Български университет – София.

Работил е за множество български и международни компании и организации в различни сектори. Занимава се с изследвания, свързани с генерирането на изображения повече от две години. Преподава основи за работа с Midjourney и напреднали практики и методи за контрол в създаването на изображения чрез “prompting”.